Scoția vrea să rămână în piața unică a Uniunii Europene și după ce Regatul Unit părăsește blocul și va cere mai multă putere pentru a-și păstra interesele, a afirmat, marți, șeful guvernului Nicola Sturgeon.

Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon a prezentat o lista de cereri ale Scoției pentru perioada următoare ieșirii Marii Britanii din UE.

În capul listei stă cerința ca întreaga țară să rămână în UE, și că, în cazul în care Regatul Unit va pleaca, atunci Scoția ar trebui să rămână pe piața unică.

"Suntem hotărâți ca Scoția să-și mențină poziția actuală pe piața unică europeană", a declarat Sturgeon.

Marea Britanie a votat pentru a părăsi UE cu 52% la 48%, dar Scoția, una dintre cele patru națiuni ale UK-ului, a votat pentru a rămâne.

Ministrul scoțian de la Bruxelles încearcă să obțină o ofertă specială

Guvernul scoțian face presiuni asupra Marii Britanii și Uniunii Europene pentru a obține termeni speciali în orice înțelegere Brexit ca să rămână mai aproape de piețele UE decât Anglia, a spus negociatorul lor de la Bruxelles, miercuri.

"Va fi ușor acest lucru? Nu, dar cred că acest lucru este realizabil. În primul rând, este vorba despre noi încearcând să convingem Marea Britanie că acestea sunt propuneri demne de a fi luate în considerare. Noi credem ca soluțiile noastre practice sunt rezonabile și în interesul Scoției, într-un context care va fi complex și fără precedent, indiferent de rezultatul final", a spus ministrul scoțian.

In ciuda faptului că atât referendumul, cât și campaniile pentru Leave și Remain cau fost conduse de bărbați, femeile dețin în prezent cele mai multe cărți atunci când vine vorba de negocierea pentru Brexit, a spus un grup de experți pentru EurActiv.com.

Sturgeon a afirmat că opțiunea de independență, pe care Scoțian a respins-o în 2014, ar trebuit să fie ținută disponibilă pentru că vrea să rămână un membru cu drepturi depline al UE.

"Opțiunea de independență trebuie să rămână pe masă. Brexitul este o problemă care nu are de-a face Scoția", a spus Sturgeon.

Scoția avea nevoie de o revizuire fundamentală a descentralizării așezarii sale, iar puterrea asupra imigrației a fost vitală pentru a proteja interesele Scoției, a spus premierul.

Scoția dorește controlul asupra politicii sale de migrație pentru a-și ajuta îmbătrânirea populației și teritoriul rural mai slab populat la nord de granița engleză.

Brexitul nu trebuie să coste Țara Galilor niciun penny, avertizează primul ministru

Primul ministru al Țării Galilor, Carwyn Jones, a insistat în iunie că țara sa va fi pe deplin implicată în negocierile pentru Brexit, și că ei nu ar trebui "să piardă un ban".

Dar cea greu de satisfăcut este lista de cerințe a Scoției. În timp ce permisiunea liberei migrații poate fi o prioritate pentru Scoția, reducerea ei este o prioritate a prim-ministrului britanic Theresa May.

Prim-ministrul Marii Britanii va lua în considerare cu atenție propunerile din Scoția, a asigurat un purtător de cuvânt de la Londra.

"Poziția noastră este că nu ar trebui să fie făcut un al doilea referendum (pentru independență). A existat un referendum, a fost făcut în urmă cu doar doi ani, rezultatul a fost foarte decisiv și ambele părți au fost de acord să respecte rezultatul", a spus aceasta.