Deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, l-a primit miercuri pe vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Leancă, relatează Report.md.

Leancă a fost numit vicepreședinte al Parlamentului la 2 iunie 2017. Candidatura sa a fost propusă de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care anterior menționa că funcția respectivă trebuie să fie ocupată de opoziție. Leancă a fost susținut de 52 de deputați din PDM și "grupul popular europenilor".

"I-am transmis că așteptăm ca recomandările Comisiei de la Veneția să fie pe deplin implementate de către autorități, pentru a putea aloca asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. Nerespectarea avizului Comisiei de la Veneția și schimbarea intempestivă a legislației electorale vor atrage, din păcate, semne de întrebare despre respectarea standardelor democratice în Republica Moldova", a comentat Siegfried Mureșan, notează Report.md.

Agenția Reuters a difuzat marți o știre în care menționează, cu referire la un document încă neoficial al Comisiei de la Veneția, că experții Comisiei consideră "inoportună" schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova. 

Potrivit documentului citat de Reuters, propusa schimbare a sistemului electoral ridică îngrijorări semnificative, inclusiv din cauza riscului ca membrii Parlamentului moldovean aleși în circumscripții uninominale să fie influențați de interese de afaceri, iar Comisia Electorală Centrală să fie supusă influenței politice în timpul implementării reformei.

Inițiativa de schimbare a sistemului electoral a fost lansată de liderul PD, oligarhul Vlad Plahotniuc. Inițiativa sa viza trecerea la sistemul uninominal de vot. În replică, președintele pro-rus Igor Dodon a propus trecerea la sistemul mixt, iar democrații au acceptat oferta lui Dodon, numind asta "consens politic parlamentar".

Președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc, intervievat de Reuters, a spus că nu este de acord cu toate concluziile experților Comisiei de la Veneția. Potrivit lui, coaliția majoritară (din care face parte și Iurie Leancă, împreună cu alți 9 deputați transfugi din PLDM) va accepta doar unele recomandări tehnice, nu și pe cele care, în opinia sa, depășesc competențele experților Comisiei de la Veneția.