Amendamentele depuse de fostul șef de stat Traian Basescu la legea grațierii nu reflectă poziția partidului pe care acesta îl prezidează, PMP, a declarat vicepreședintele acestui partid, Siegfried Mureșan, care este și purtător de cuvant al PPE.

Intr-un interviu acordat HotNews la sediul Partidului Popular European de la Bruxelles, europarlamentarul Siegfried Muresan si-a exprimat fara rezerve sustinerea pentru lupta anticoruptie din Romania si dezacordul fata de o relaxare a legislatiei in domeniu.

De asemenea, Muresan, care este raportor al Paramentului European pentru draftul de buget al Uniunii Europene pe anul 2018, a vorbit si despre noile alocari de fonduri europene, atragand atentia ca Romania este mult in urma Bulgariei, Ungariei, Poloniei sau Cehiei in privinta absorbtiei fondurilor europene din perioada de programare 2014-2020. 

Un avizat cunoscator al Europei si al Germaniei mai ales, el a vorbit si despre cele mai recente evolutii din Uniunea Europeana si SUA, considerand ca Angela Merkel este "cel mai pro-american cancelar german" de pana acum, in pofida recentelor schimburi de replici intre Berlin si Washington. 

HotNews.ro: Sunteti raportorul Parlmentului European pentru bugetul UE pe 2018. Ce inseamna pentru Romania si ce provocari sunt in acest buget? 

Siegfried Muresan: De la inceputul acestui an, Parlamentul Europen a urmat recomadarile mele in care am spus urmatorul lucru: vreau ca prioritatile politice pentru bgetul UE pentru anul urmator sa fie cresterea economica si crearea de locuri de munca, in primul rand, si, in al doilea rand, siguranta cetateanului. Acestea sunt elementele pe care cetatenii le asteapta ca UE sa le livreze. 

Comisia Europeana prezinta proiectul de buget pe baza prioritatilor politice ale Parlamentului, a solicitarilor noastre. Comisia Europeana propune sa crestem alocarile exact la acele programe pe care eu am spus ca va trebui sa le intarim pentru a stimula economia, a duce la crestere economica sustenabila si la crearea de locuri de munca, fiindca trebuie sa faci economia mai competitiva, mai puternica, pentru ca investitorii privati, IMM-urile sa se poata dezvolta, sa creeze locuri de munca. 

Deci Programul Orizont 2020, de cercetare-inovare, va fi intarit, programul conectarea Europei, care se refera la proiete de infrastructura, programul Erasmus vor fi intarite, exact ceea ce noi, Parlamentul, am cerut.

Dar este importata si imbunatatirea acestor programe de reducere a somajului in randl tinerilor, pentru ca vedem in Romania ca banii nu au fost absorbiti si rezultatele nu au venit. Chiar si in state unde banii au fost absorbiti rezultatele au fost dezamagitoare. 

In al doilea rand, pentru securitate, siguranta Comisia Europeana propune o actiune pregatitoare de 40 de milioane euro pentru punerea la comun a capacitatilor de cercetare in industria de aparare - este un proiect pe care eu l-am cerut si il sustin. In plus, intarirea agentiilor UE care au responsabilitati in justitie si afaceri interne: Europol, Eurojust, EASO, Frontex, pentru a intari controlul la frontera exerna, pentru a sti cine intra in Europa, cine sunt acele persoane, de unde vin, un schimb mai bun de informatii intre statele membre cu privire la persoane suspecte de terorism, de trafic de arme, de fiinte umane.

In plus, se pare ca vom putea reduce alocarile pentru proiectele privind gestionarea refugiatilor in Europa si a migrantilor ilegali, tocmai fiindca fluxul de imigranti ilegali a fost redus semnificativ anul acesta fata de anii anteriori, dar aici va trebui sa vedem pe parcursul acestui an in ce masura intr-adevar varful crizei a fost depasit

Eu m-as bucura ca varful crizei sa fie depasit, sa nu mai avem nevoie de bani pentru refugiati si sa putem investi mai mult in sigurata, securitate, in intrarirea agentiilor UE, imbunatatirea controlului la frontiera, pentru a avea baze solide pentru prevenirea unor astfel de crize in viitor. 

HotNews.ro: Spuneati despre industria de aparare, cum poate sa contribuie Romania la aceasta inititiva UE? 

Siegfried Muresan: In primul rand, va beneficia. Ideea este ca dorim ca de acum incolo sa nu mai alocam bani la nivel de 28 de state membre pentru ca industria de aparare sa faca cercetare, de multe ori cu rezultate similare sau identice. Dorim sa alocam resursele o singura data si apoi rezultatele sa fie puse la dispozitia tuturor statelor membre UE, cu atat mai mult cu cat majoritatea noastra suntem impreuna si in NATO. Deci practic o eficientizare a resurselor in materie de securitate si aparare si asta este ceva ce NATO spune ca e foarte bine si este si ceva ce pentu care industria de aparare spune: este foarte bine ce faceti, ne va face si pe noi mai competitivi, mai performanti. 

HotNews.roTotusi, UE este formata din 28 de state suverane, cu interese specifice, cu cercetare, sunt companii private...

Siegfried Muresan: E corect. Cooperarea in materie de securitate si aparare intre sate membre este mai sensibila decat cooperarea in alte domenii. 

HotNews.ro: Domnule Muresan, procesul Brexitului are un impact asupra bugetului pe 2018?

Siegfried Muresan: In anul 2018 impactul Brexit ar trebui sa fie zero, pentru ca Marea Britanie va fi in continuare un membru al UE, deci cu drepturi depline si cu obligatii, in anul 2018. Deci bugetul UE 2018 nu va fi afectat de Brexit, care se va intampla cel mai devreme in anul 2019. 

Dar se intampla urmatorul lucru: 

Suntem acum in Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, stabilit in anul 2013. Deci in 2013 am desenat marile linii ale bugetului UE pentru anii 2014-2020 si am spus atunci, fiindca 7 ani sunt o perioada lunga, la jumatate, in anul 2017, vom face o revizuire a acestui cadru financiar multianual si acum trebuie sa facem aceasta revizuire.

Am avut negociere intre Parlament si Consiliu, am cazut la un acord care nu este perfect, dar este un compromis bun intre Cosiliu si Parlament si acest acord ne permite sa raspundem noilor provocari, sa alocam bani si in acele domenii pe care nu le-am anticipat in anul 2013 ca fiind esentiale, si anume: securitate, aceasta provocare cu terorismul, oprirea valului de imigranti ilegali, gestionarea refugiatilor care se afla aici, deci pur si simplu UE in anii 2017 si 2018 are si niste prioritati pe care nu le-am anticipat in anul 2013. Si, pentru a putea prezenta un buget care sa corespunda noii realitati, avem nevoie de aceasta reviziuire, pe care am negociat-o intre Parlament si Consiliu. 

Noi, in Parlament, am adoptat-o, desi nu corespunde in totalitate asteptarilor noastre, in Consiliul UE este blocata in momentul de fata de catre Marea Britanie, pana la alegerile de pe 8 iunie. Aceasta blocare - Marea Britanie o blocheaza de la starsitul lunii aprilie - de 2 luni nu ne produce mari dificultati. Deci daca Marea Britanie va da unda verde in iunie, totul e ok, dar daca aceasta revizuire va fi pusa sub semnul intrebarii este un mare risc pentru bugetul UE pentru anii urmatori, adica nu vom putea prezenta un buget care sa corespunda noilor realtitati pe care nu le-am anticipat in anul 2013. 

Este o oportunitate buna pentru Marea Britanie, care mereu acuza UE ca este birocratica, ca ia decizii greu, sa nu blocheze decizii la nivel european. 

Prin aceasta revizuire, va fi posibil sa alocam mai multi bani pentru siguranta cetateanului, pentru securizarea controlului la frontiere, dar vrem sa asiguram mai multi bani pentru cercetare-inovare, fiindca aceste programe functioneaza foarte bine la nivel european, cererea este foarte mare. 

Si prin revizuirea cadrului financiar multianual al UE vom aloca in plus 200 milioane euro pentru cercetare-inovare pana in anul 2020. Iar cel mai mare beneficiar al acestor proiecte de inovare este Marea Britanie, fiindca universitatile lor sunt excelente, au centre de cercetare foarte bune. Deci blocarea le produce chiar si lor deservicii. 

(...)

HotNews.ro: Sa ne intoarce putin la politica din Romania. Seful dumneavoasra de partid, fostul presedinte Traian Basescu, depune in Parlamentul de la Bucresti tot soiul de amendamente vizavi de Legea gratierii, cot la cot cu senatorul Serban Nicolae de la PSD, care a fost marginalzat, intr-un fel, in partidul dansului. Cum vedeti aceste amendamente privind gratierea pedepselor sub 10 ani, reducerea la jumatate a pedepselor pentru femeile condamnate pentru fapte fara violenta si asa mai departe, depuse de catre fostul sef de stat Traian Basescu? 

Siegfried Muresan: Intrebati-l pe domnia sa de ce depune aceste amendamente, cum le justifica. Opinia mea este ca in Romania nu avem nevoie de o relaxare a legilor privind combaterea coruptiei, nu avem nevoie de o gratiere larga. 

Evident, avem nevoie de justitie puternica, independenta, capabila sa-si indeplinesca misiunea, sa-i traga la raspundere pe cei care au gresit. Acesta este punctul meu de vedere si a fost dintotdeauna. E clar, combaterea coruptiei in Romanie progreseaza si acest lucru nu ar fi fost posbil fara sprijinul partenerilor nostri internationali, al Comisiei Europene, al multor state membre ale UE, vedem ca acest sprijin continua sa existe, ca Mecanismul de Cooperare si Verificare este in continuare in vigoare, e un lucru bun, cred ca trebuie ridicat in momentul in care ne vom indeplini toate angajamentele, iar acel moment nu a venit inca, deci lupta impotriva coruptiei in Romania trebuie sa continue de natura fireasca, cum a fost in ultimii ani. Asta trebuie sa fie prioriatea noastra. 

HotNews.ro: Cum vad liderii PPE - dl. Daul, dl. Weber, dl. Barnier - cum vad aceste pozitii ale dl. Basescu, in acest moment? Pentru ca dl. Basescu este si dansul membru al PPE, a fost un lider marcant totusi al PPE, presedintele Romaniei, o tara mare in estul Europei? 

Siegfried Muresan: Atat timp cat Traian Basescu a fost presedintele Romaniei, domnia sa si-a indeplinit toate angajamentele pe care le-a avut fata de familia noastra politica, a fost mereu un partener a carui relatie cu PPE a fost evaluata in mod pozitiv si adevarul este ca combaterea coruptiei in cei 10 ani, 2004-2014, in Romania a facut progrese.

HotNews.ro: Relatia dvs. personala, domnule Muresan, pentru ca sunteti europarlamentar din partea PMP si a PPE, vicepresedinte PMP, care este relatia dvs personala cu fostul presedinte al Romaniei si actualul presedinte al PMP?

Siegfried Muresan: Relatia mea cu toti colegii din cadrul PMP este o relatie buna, este in parametri normali si de altfel chiar in ceea ce priveste aceste dezbateri importante privind statul de drept de la inceputul acestui an, multi colegi din cadrul PMP au exprimat puncte de vedere, unii extrem de clar, extrem de convingator. Cred ca provocarea pentru partidul nostru este urmatarea: sa prezinte o agenda care sa corespunda asteptarilor oamenilor, sa fie realista, sa poata fi implementata, sa ne luam in serios rolul de partid de opozitie.

La guvernare este PSD, acela trebuie sa fie competitorul nostru politic, pentru mine PSD a fost dintotdeauna raul cel mai mare, a fost partidul care a tinut Romania pe loc, care a impiedicat reformarea tarii in ultimii 25 de ani, acela este principalul nostru competitor politic, noi trebuie sa fim un partid de opozitie, sa facem opozitie, dar si sa venim cu alternative in perioada urmatoare.  

HotNews.ro: Cum faceti opozitie, din moment ce seful partdului dvs face amendamente cot-la-cot cu un senator PSD, care si el a fost cumva trecut pe linie moarta in perioada aceasta, cel putin declarativ si formal? 

Siegfried Muresan: Din cate stiu, cred ca partidul meu a spus public ca amendamentele depuse de presedintele Basescu nu au reflectat punctul de vedere al partidului si ca atare lucrurile cred ca sunt clare, nu am eu a adauga nimic aici. 

HotNews.ro: Tot dl. Basescu a avut aceste pozitii vizavi de Angela Merkel in acest "meci" cu Donald Trump, pe relatia transatlantica, a criticat-o pe doamna Merkel si l-a laudat practic pe dl. Trump. Cu vedeti aceasta, pentru ca dl. Basescu este totusi coleg de familie politica cu domana Merkel, nu cu dl. Trump. 

Siegfried Muresan: Da, asa este. Pai ati spus dvs. tot ce era de spus pe aceasta tema.

Interviu preluat parțial de pe HotNews.ro, în cadrul proiectului YOUth Parlamentor 2.0