Republica Moldova trebuie să continue implementarea reformelor, în special în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, iar Uniunea Europeană va oferi suport în acest sens.

Declarația aparține comisarului european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, și a fost făcută la conferința de presă susținută după cea de-a treia reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, împreună cu premierul Pavel Filip.

”Scopul nostru este ca anul 2017 să fie anul în care aceste începuturi în sfera reformelor să dea primele roade vizibile pentru cetățeni. Ne vom ghida de Agenda de Asociere pe care o vom aproba în timpul apropiat, dar și de Planul Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE. Asocierea politică și integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană treptat prinde contur și sporește în intensitate”, a menționat Pavel Filip.

El a promis la Bruxelles o nouă agendă de implementare a Acordului de Asociere și un nou plan de acțiuni pentru reformarea justiției, combaterea corupției și investigarea fraudei bancare.

Johannes Hahn a reafirmat sprijinul Uniunii Europene pentru reformele de care are nevoie Republica Moldova: ”Ne exprimăm sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova. Am discutat despre agenda de reforme pe domenii-cheie. Din partea noastră putem să vă spunem că vom susține continuarea reformelor democratice din Republica Moldova”.

Pavel Filip și Federica Mogherini, vicepreședintele Comisiei Europene, au semnat Acordul  între UE și Republica Moldova privind procedurile de securitate pentru schimbul și protecția informațiilor clasificate.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că Guvernul de la Chișinău nu poate fi crezut atâta timp cât la Chișinău este un președinte care privește complet în altă parte.

”Atât timp cât în fruntea țării se află un președinte pro-rus, anti-european și întors cu fața către trecut nu poți avea încredere deplină în Republica Moldova. Indiferent ce spune Guvernul, nu poți ignora ceea ce spune președintele care vrea o apropiere de Uniunea Eurasiatică care aduce sărăcie, corupție, injustiție și alte probleme”, a comentat Siegfried Mureșan pentru Report.md.

Citiți continuarea pe Report.md.