Tinerii din România consideră că Educația și Sănătatea trebuie să fie prioritățile zero ale oricărui guvern – aceasta este doar una dintre concluziile studiului „Generaţia Mileniului - Atitudinea tinerilor din România asupra politicii” lansat vineri.

”Generaţia Mileniului, generaţia mea, îşi doreşte un Stat mai puternic, servicii de calitate în Educaţie şi Sănătate, o apropiere mai mare de Europa. Tinerii vor mai mult acces la procesele decizionale și noi trebuie să ținem cont de aceste dorințe!”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

Președintele FSD a mai subliniat că autoritățile din domeniul public ar trebui să reprezinte cu adevărat interesele tinerilor români.
 
„Cred că este esențial ca decidenții să înțeleagă faptul că tinerii români pun un preț foarte mare pe onestitate, responsabilitate, apropierea de noile generații și implicarea în rezolvarea problemelor reale. Lansarea primului nostru studiu sociologic, care se înscrie într-o analiză realizată la nivel mondial de partenerii noştri internaţionali, reprezintă un important pas înainte pentru agenda tinerilor. Studiul are nişte rezultate foarte interesante şi a generat o dezbatere foarte animată, utilă societății românești”, a afirmat Victor Negrescu.
 
Cele mai importante concluzii ale studiului fac referire la faptul că:

  • Educația și Sănătatea sunt temele care contează cel mai mult pentru tinerii din România. Astfel, 96% dintre tineri consideră că Educația trebuie să fie principala prioritate a oricărui guvern, urmată de Sănătate (95%). De asemenea, tânăra generație își dorește ca elevii și studenții să obțină mai mult sprijin financiar pentru educație și un sistem de sănătate eficient, lipsit de corupție;
  • 96% dintre tineri consideră că onestitatea este una dintre calitățile principale pe care trebuie să le aibă oamenii politici; totodată, 81% dintre tineri consideră că nivelul actual al corupției este dăunător pentru viitorul țării.
  • 84% dintre tineri consideră că decidenții ignoră viziunea lor.
  • 56% dintre tineri consideră că generația lor e mai puțin interesată de politică decât părinții sau bunicii lor.
  • 47% dintre tinerii chestionați consideră că votul ar trebui sa fie obligatoriu, în timp ce 42% se opun.Cei mai mulți tineri sunt interesați să își petreacă timpul liber ascultând muzică (92%), vizionând filme (91%), lecturând cărți (77%), jucându-se pe PC ori console (67%) sau utilizând rețelele sociale (85%).Doar 32% dintre cei chestionați sunt interesați să își dedice timpul liber politicii (informare sau implicare);
  • 36% dintre tinerii din România își doresc să fie oameni de afaceri, pe următoarele locuri în topul preferințelor fiind roluri de oameni de știință și sportivi.

Studiul a fost lansat vineri în premieră în România de către Fundația Stânga Democratică (FSD) și Fundația Europeană pentru Studii Progresiste (FEPS).