Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei (3 mai), președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că jurnaliștii sunt intimidați - nu doar în regimurile autoritare - ci și în țări considerate democratice.

„Din păcate, organizația Reporteri fără Frontiere avertizează că libertatea presei este mai amenințată ca oricând! Potrivit mai multor rapoarte, jurnaliștii sunt intimidați - nu doar în regimurile autoritare - ci și în țări considerate democratice”, arata presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, itr-un comunicat remis cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei (3 mai). Tajani, fost jurnalist la Rai Radio si Il Giornale, da ca exemple negative Turcia, dar si Rusia sau China.

Democrația autentică nu poate exista fără libertatea presei. Ca fost jurnalist, știu că este esențială capacitatea de a lucra independent. Fără această libertate nu poate exista control politic, transparență, luptă împotriva corupției, bună guvernare sau libertate de decizie. Din acest motiv, Uniunea Europeană este cel mai puternic protector al acestui drept fundamental în întreaga lume”, arată Tajani, care a fost reporter special în zone fierbinți precum Liban, Somalia și URSS.

„Chiar în vecinătatea noastră, Turcia a devenit cea mai mare închisoare pentru jurnaliști din lume . Potrivit Centrului pentru Libertate din Stockholm, aproape 200 de jurnaliști au fost arestați și 150 instituții media au fost închise în urma loviturii de stat de anul trecut. Mulți jurnaliști sunt în închisoare și oprimați în China, Rusia, Belarus și țări din America Latină, Africa sau Asia. Parlamentul European îi va apăra mereu pe cei care fac cunoscute nedreptățile, condamnând orice fel de încercare de a cenzura jurnaliștii!”, arată Tajani.

Șeful PE cere „eliberarea imediată nu numai a jurnalistului turco-german Deniz Yücsel, ci și a celor care au fost deținuți în mod nedrept în întreaga lume pentru că își făceau meseria".

Articol preluat de pe hotnews.ro