Un studiu publicat de către VoteWatch EU arată că membrii celor mai mari două mari grupuri din Parlamentul European, Gianni Pittella (S&D) și Antonio Tajani (PPE) sunt candidații favoriți la președinție.

Parlamentul European urmează să își aleagă un nou președinte pe 17 ianuarie, după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, președintele în exercițiu Martin Schulz și-a anunțat demisia și a optat pentru o carieră în politica germană, scrie EurActiv.com.

Spre deosebire de alte alegeri, când Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D) și Partidul Popular European (PPE), cele mai mari două grupuri politice din Parlamentul European, aveau un acord pentru a sprijini un candidat comun, acum nu există unul.

Opt candidați sunt acum înscriși în cursa pentru președinția Parlamentului European, câte un reprezentat pentru fiecare dintre grupurile politice.

Pentru că votul este unul secret, VoteWatch a comparat viziunea fiecăruia dintre cei 749 de deputați cu cele ale candidaților cu privire la toate aspectele analizate în PE în perioada curentă - peste 4.700 de probleme politice.

Pe aceeași metodologie, VoteWatch a prezis cu succes că Antonio Tajani ar fi candidatul PPE la președinția Parlamentului European.

De data aceasta, VoteWatch prezice că va fi o cursă foarte strânsă. Potrivit datelor acumulate, Tajani ar urma să câștige alegerile în cazul în care fiecare deputat ar participa la vot și ar vota în conformitate cu pozițiile politice personale exprimate public în Parlament de-a lungul celor doi ani și jumătate de mandat.

Tajani este, însă, doar cu puțin înaintea lui Pittella, conducând în fața colegului său italian cu numai 11 voturi. Analizarea votului oferă mai multe informații și despre de unde vine suportul pentru fiecare dintre cei doi candidați.

Pittella ar aduna sprijinul deplin al grupurilor de stânga (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică (GUE-NGL), Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană și S&D), precum și sprijinul a aproximativ două treimi din membrii ALDE. Chiar și așa, totuși, acest lucru nu îi poate asigura victoria lui Pittella.

Tajani va câștiga în continuare alegerile datorită sprijinului majorității eurodeputaților eurosceptici dn Parlament (EFDD și ENF), precum și a unora membri scandinavi și germani din ALDE. Acest scenariu îi atribuie lui Pitella chiar și sprijinul deputaților Mișcării 5 Stele, cu toate că acest lucru este departe de a fi garantat luând în considerare relațiile dificile dintre Partidul Democrat și mișcarea fondată de Beppe Grillo.

Cei 17 membri ai Mișcării 5 Stele nu sunt mândri de niciunul dintre candidați, iar alegerea lor de vot este încă în așteptare. Totuși, dacă Mișcarea 5 Stele nu îl sprijină pe Pittella, va fi și mai dificil pentru candidatul sprijinit de S & D, să recupereze diferența.

De la fiasco-ul de ieri dintre ALDE și Mișcarea 5 Stele, când liberalii europeni au respins din fașă proiectul unei alianțe în Parlamentul comunitar cu anti-europenii M5S din Italia, șansele liderului liberal, Guy Verhofstadt, să devină președinte al Parlamentului European sunt și mai puține, constată VoteWatch, cu toate că, în teorie, fostul premier belgian ar avea o șansă dacă Pittella s-ar retrage.

Alegătorii oscilanți (swing) sau factorii primi de decizie sunt, în mare parte, cei din grupurile ALDE și grupurile marginale. VoteWatch numește îi numește "alegători swing" pe acei deputați a căror puncte de vedere se potrivesc aproape în proporții egale cu cele ale lui Tajani și lui Pittella.

Potrivit simulării, din cei 89 de alegători swing, 49 sunt puțin mai apropiați de Tajani. Totuși, sunt voturi incerte.

VoteWatch a aflat că potențialii alegători ai lui Pittella sunt mai convinși de alegerea lor decât unii dintre potențialii alegători ai lui Tajani, ceea ce ar însemna că, în cazul în care grupurile marginale nu iau parte la vot, atunci Pittella poate obține mai multe voturi.