Cetățenii UE ar putea plăti mai puțin pentru cărțile electronice după ce un for european a votat un proiect ce permite statelor membre să reduca TVA-ul aplicat e-publicațiilor, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

O propunere UE ce va permite statelor din blocul comunitar să aibă TVA la e-books la același nivel cu cărțile tipărite a fost aprobată în Comisia Economică și pentru Afaceri Monetare din PE cu 48 de voturi pentru și doar unul împotrivă.

În România, TVA-ul pentru e-books este de 19%, iar pentru cărțile tipărite se aplică o cotă redusă de 5%, ceea ce împiedică avansul pieței publicațiilor și cărților electronice.

"Modul nostru de a citi s-a schimbat rapid în ultimii ani, Acum nu are sens să aplicăm un standard dublu în condițiile în care un ziar online este taxat mai mult decât copia printată. Această nouă directiva va oferi statelor membre opțiunea de a alinia TVA aplicată conținutului digital și printat”, a spus raportorul Tom Vandenkendelaere.

În acest moment, cărțile electronice trebuie să fie taxate în UE cu cotă minima europeană de 15%, dar țările membre pot reduce taxa pe valoarea adăugată aplicată publicațiilor printate. 

Articol preluat integral de pe HotNews.ro în cadrul proiectului Youth Parlamentor 2.0.