Marele câștigător al Festivalului de Film de la Cannes este lungmetrajul The Square, în regia lui Ruben Östlund. La fel ca predecesorul său, filmul a beneficiat, alături de alte 19 pelicule, de o cofinanțare a UE în valoare de 1.6 mil. de euro.

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (desfășurat în perioada 17-28 mai) și-a desemnat câștigătorii. Laureatul Palme d’Or în 2017 este ”The Square”, un film satiric care spune povestea lumii artistice contemporane, din perspectiva personajului central, Christian - un tată divorțat, cu doi copii. 

Filmul se numără printre cele 20 de pelicule cofinanțate de Uniunea Europeană, prin grantul MEDIA al programului Europa Creativă (Creative Europe), care au fost vizionate în cele 12 zile de festival, în diferite secțiuni, sau care au concurat în competițiile sale paralele, precum  ”La Quinzaine des Réalisateurs” sau ”La Semaine de la Critique”.

Dintre acestea, amintim pelicula Les Fantômes d'Ismaël (Franța), a lui Arnaud Desplechin – cea care a deschis ediția din acest an a festivalului dar și celelalte șase pelicule nominalizate la Palme d’Or, cofinanțate, alături de câștigătorul ”The Square”, din granturile MEDIA ale Uniunii Europene:

  • Rodin (Franța) – de Jacques Doillon
  • Happy End (co-producție Franța/Austria/Germania) – regizat de Michael Haneke (care a concurat în acest an pentru a treia oară la marele trofeu câștigat anterior în 2009 cu The White Ribbon și în 2012 cu Amour, ambele pelicule realizate cu sprijinul grantul MEDIA al programului Europa Creativă).
  • Redoubtable (Le Redoutable) (Franța) – de Michel Hazanavicius
  • A Gentle Creature (Krotkaya) (co-producție Franța/Germania/Olanda/Lituania) – de Sergeï Loznitsa
  • Jupiter's Moon (co-producție Ungaria/Germania) – de Kornél Mundruczó
  • The Killing of a Sacred Deer (Irlanda/UK) – de Yorgos Lanthimos.  

Totodată, alte cinci filme susținute de programul MEDIA au concurat la categoria Un Certain Regard, unde sunt premiate, de regulă, pelicule care oferă o perspectivă estetică excepțională:

Amintim că laureatul Palme d’Or în 2016, I, Daniel Blake, al lui Ken Loach, este tot un beneficiar de fonduri UE.