Noi statistici evidențiază că starea generală de rău economică a Europei este atât de serioasă încât încă afectează tinerii, astfel că cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani continuă să trăiască împreună cu părinții lor, scrie EurActiv.com.

Un număr remarcabil de tineri adulți din toată Europa stau sau se întorc în casa familiei lor, pentru a economisi costurile de chirie sau pentru a-și face economii pe care să le folosească în obținerea unei proprietăți, conform datelor Eurostat pe 2015.

Europa de Sud și Europa de Est domină prima parte a tabelului, iar în fiecare dintre cele 28 de state membre ale UE, mai mulți tineri bărbați decât femei refuză sau nu sunt în măsură să zboare din cuibul părintesc.

În Croația, spre exemplu, 74% dintre bărbații tineri sub 35 ani trăiesc încă acasă, în timp ce doar puțin peste 60% dintre femeile tinere se bazează încă pe părinții lor pentru cazare.

Danemarca este țara care oferă cei mai independenți tineri sau cel puțin oferă cele mai bune condiții pentru ca tinerii să facă propriul drum în viață, cu doar 19,7% dintre tineri care sunt încă la domiciliul părinților.

Femeile din Finlanda s-au dovedit a fi cele mai independente, doar 14% mai locuiesc cu părinții lor.

În ceea ce privește țările aspirante la UE, 82,8% dintre bărbații sârbi s-au bazat, în 2015, pe familia lor pentru un acoperiș deasupra capului.

În fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, peste 90% dintre bărbații tineri trăiau cu părinții lor, între 2010 și 2014.

Dintre toate cele 28 de state membre, în unele țări s-a văzut o îmbunătățire față de anii precedenți, cum ar fi în Franța, unde procentele au scăzut de la 36,5% la 34,5%.

Cu toate acestea, altele, cum ar fi Regatul Unit, a văzut o înrăutățire a situației.

În total, EU28 are o rata de locuit acasă de 47,7%, o cifră care a rămas relativ constantă începând cu anul 2010.

Există o serie de factori care contribuie la statul în casa copilăriei al tineretului Europei, inclusiv continuarea situației dificilă din punct de vedere economic a continentului care a forțat oamenii să trăiască împreună cu părinții lor.

Alte aspecte includ lipsa de oportunități de angajare în munca de înaltă calificare și a persoanelor care studiază mai târziu în viață decât generația anterioară.

Desigur, există o serie de factori sociali care împart nordul și sudul continentului unul de altul, inclusiv diferitele structuri familiale și a valorilor religioase.

Acesta nu este un fenomen limitat la Europa. În luna mai, Centrul de Cercetare Pew a arătat că, pentru prima dată în 130 de ani, mai mulți tineri din Statele Unite ale Americii, din aceeași categorie de vârstă, locuiesc cu părinții lor, mai degrabă decât cu partenerii: 32,1% față de 31,6%, respectiv.