Turiștii britanici vor continua să plătească tarife de roaming atunci când vor călători în Uniunea Europeană, după Brexit, chiar dacă în UE aceste tarife vor fi eliminate încă din luna iunie 2017.

Un document al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, consultat de publicația The Guardian, arată că turiștii britanici nu vor beneficia de reducerea tarifelor de roaming după 2019, când țara lor ar urma să iasă din Uniunea Europeană, decât dacă Guvernul de la Londra va ajunge la un acord cu UE în această privință.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunțat că a ajuns la un acord cu privire la eliminarea tarifelor de roaming începând cu 15 iunie 2017.

Unii operatori de telefonie mobilă din Marea Britanie, precum Three și Tesco Mobile, au eliminat deja tarifele de roaming pentru utilizatorii care călătoresc în anumite state europene. Dar, dacă Londra nu se înțelege cu Bruxellesul în acest sens, britanicii aflați peste hotare vor plăti din nou tarife mai mari în viitor.


Liderul liberal-democraților, Tim Farron, a declarat că Brexitul îi va lovi tare la buzunar pe britanici, de la costul alimentelor, la cel al petrolului sau al facturii telefonice.

"Familiile nu ar trebui să plătească prețul pentru planurile nechibzuite ale Guvernului privind Brexitul. În cadrul negocierilor, Theresa May trebuie să lupte pentru a menține pentru britanici beneficiile câștigate greu, precum tarife reduse la roaming. Asta arată o dată în plus de ce este necesar ca poporul britanic să aibă ultimul cuvânt privind acordul Guvernului pe Brexit, după ce impactul va deveni clar", a mai spus Farron.

Acord informal

Președinția Consiliului a ajuns, pe 31 ianuarie 2017, la un acord provizoriu cu Parlamentul European cu privire la noi plafoane pentru tarifele cu ridicata, care vor fi cu aproximativ 90 % mai mici decât cele actuale.

Reforma serviciilor de roaming cu ridicata este ultima parte a legislației necesare înainte ca tarifele de roaming cu amănuntul să poată fi eliminate la 15 iunie 2017. 

Acest acord informal nu a fost deocamdată confirmat de statele membre ale UE și nici de întregul Parlament.

Reforma stabilește cât de mult pot percepe reciproc operatorii pentru utilizarea rețelelor lor în vederea furnizării de servicii de roaming.

 

"Noile plafoane trebuie să fie suficient de reduse pentru a permite operatorilor să ofere clienților lor servicii de roaming fără suprataxă și fără majorarea prețurilor la nivel național. În același timp, acestea trebuie să fie suficient de ridicate, astfel încât operatorii din țările vizitate să fie în măsură să își recupereze costurile fără a mări prețurile cu amănuntul de pe piața internă. În plus, plafoanele ar trebui să permită întreținerea și modernizarea permanentă a rețelelor, astfel încât cetățenii să se poată bucura de o conectivitate fără probleme peste tot – de la cele mai aglomerate destinații de vacanță la cele mai îndepărtate regiuni din Europa",

 

precizează Consiliul.

Întrucât utilizarea datelor a crescut exponențial în ultimii ani și se așteaptă ca aceasta să continue să crească, cea mai importantă parte a reformei este noul plafon pentru date. Odată cu eliminarea tarifelor de roaming, se preconizează că va crește și utilizarea datelor în străinătate, deoarece consumatorii nu vor mai fi nevoiți să caute puncte de conectare wifi pentru a beneficia de o navigare la prețuri accesibile.

Ce tarife de roaming ar urma să avem de la 15 iunie?

În urma acordului, la 15 iunie 2017, tariful maxim cu ridicata pentru date va scădea de la plafonul actual de 50 de euro/GB la 7,7 euro/GB și va scădea apoi în continuare, în etape: de la 1 ianuarie 2018 tariful maxim va fi de 6 euro/GB, de la 1 ianuarie 2019 – 4,5 euro/GB, de la 1 ianuarie 2020 – 3,5 euro/GB, de la 1 ianuarie 2021 – 3 euro/GB și, în cele din urmă, de la 1 ianuarie 2022 – 2,5 euro/GB.

Această scădere treptată a plafoanelor de date reflectă speranța că creșterea gradului de utilizare a serviciilor mobile de date, combinată cu economii de scară mai mari, tehnologii noi și o concurență efectivă, va reduce costul furnizării de servicii de roaming cu ridicata în următorii ani.

Consiliul precizează că această abordare agreată prevede plafoane semnificativ mai mici decât plafonul fix de 8,5 euro/GB, propus inițial de Comisie, permițând în același timp întreprinderilor să investească în viitoarele rețele mobile de a cincea generație (5G).

La 15 iunie 2017, tariful maxim cu ridicata pentru apelurile vocale va fi redus de la 0,05€/min la 0,032€/min. Plafonul pentru mesajele scrise va scădea de la 0,02€ la 0,01€ pe mesaj.

"Împreună cu politica utilizării rezonabile în sectorul cu amănuntul, aceste noi niveluri ale plafoanelor vor garanta că eliminarea tarifelor de roaming este sustenabilă în întreaga UE", consideră Consiliul.

Comisia va trebui să raporteze la fiecare doi ani cu privire la modul în care funcționează normele și, dacă este cazul, să propună noi plafoane. Primul raport trebuie prezentat până la 15 decembrie 2019.

Ce urmează?

Președinția va prezenta rezultatul dezbaterilor, în vederea aprobării de către statele membre, în următoarele săptămâni. Noile norme trebuie puse în aplicare până la 15 iunie 2017, astfel încât tarifele de roaming să poată fi eliminate, astfel cum este prevăzut în regulamentul privind serviciile de roaming adoptat în 2015.

Istoria reducerii tarifelor de roaming

Eliminarea costurilor de roaming face parte din "regulamentul telecomunicațiilor" care prevede primele reguli UE privind neutralitatea internetului pentru asigurarea accesului deschis, fără discriminări, la conținutul internetului.

UE a redus costurile serviciilor în roaming din 2007, iar Parlamentul a cerut în mod repetat eliminarea lor definitivă.

Parlamentul European a aprobat, în primă lectură, pe 3 aprilie 2014, reforma pieței telecomunicațiilor, propusă de Comisia Europeană în 2013, care prevedea, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015.


Potrivit propunerii inițiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate încă de la 1 iulie 2014.

După votul din PE, era necesară ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicațiilor din cele 28 de state membre privind eliminarea tarifelor de roaming.

În 4 martie 2015, statele membrele au decis să amâne eliminarea tarifelor.

Prin urmare, Consiliul și Parlamentul European au inițiat negocieri în vederea obținerii unui acord în a doua lectură.

Negocierile s-au fost încheiat pe 30 iunie 2015, iar pe 8 iulie 2015, Comitetul Reprezentanților Permanenți a confirmat textul de compromis al propunerii privind piața unică a telecomunicațiilor, astfel cum fusese convenit de către cele două instituții.

În iunie 2015, negociatorii Parlamentului European, guvernele statelor membre din Consiliu și Comisia Europeană au căzut de comun acord asupra regulamentului telecomunicațiilor și asupra abolirii costurilor de roaming de la 15 iunie 2017.

În octombrie 2015, Parlamentul European a aprobat eliminarea tarifelor de roaming din 15 iunie 2017.