INFOGRAFICUngaria, în vizorul UE din cauza politicii lui Viktor Orban. Ce riscă țara vecină
Situația din Ungaria este unul dintre subiectele fierbinți aflate în această perioadă pe agendă liderilor UE. La 17 mai, Parlamentul European a declanșat o procedura ce ar putea duce la sancționarea statului membru UE guvernat de Viktor Orban.
Iată o descriere a procesului politic inițiat de PE și mizele sale.
Dezbaterile din PE referitoare la Ungaria au fost declanșate de o nouă lege a educației, considerată a viză în special Universitatea Central Europeană (conform teoriei că ar servi intereselor ascunse ale lui George Soros), dar și de atacurile la adresă societății civile și a vocilor critice la adresă puterii politice.
De asemenea, o campanie susținută de guvernul Orban, intitulată "Consultare Națională-Să oprim Bruxelles-ul!", a stârnit nu doar dezaprobarea eurodeputatilor, ci și a multora dintre liderii naționali din statele membre.
Ce presupune procedura declanșată pe 17 mai de Parlamentul European, prin intermediul unei rezoluții
- Rezoluția cere invocarea Articolului 7 (1) din Tratatul UE, referitor la mecanismele de verificare că valorile europene sunt respectate. Prin Art. 7 (1), Consiliul poate determină dacă există riscul unei încălcări flagrante a valorilor UE de către un stat membru. Pentru a preveni acea încălcare, statului respectiv îi sunt transmise o serie de recomandări detaliate, la inițiativă CE, a PE sau a unei treimi dintre statele membre.
- Urmează aplicarea Art. 7 (2), în care Consiliul decide dacă valorile UE sunt efectiv încălcate. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și să primească sprijinul PE pentru a da un răspuns.
- Dacă se constată astfel că sunt încălcate valorile europene, Art. 7 (3) al Tratatului prevede introducerea de sancțiuni împotrivă statului membru, inclusiv suspendarea dreptului de vot.
de arafora 23 Mai 2017 22:27