Situația din Ungaria este unul dintre subiectele fierbinți aflate în această perioadă pe agendă liderilor UE. La 17 mai, Parlamentul European a declanșat o procedura ce ar putea duce la sancționarea statului membru UE guvernat de Viktor Orban.

Iată o descriere a procesului politic inițiat de PE și mizele sale.

Dezbaterile din PE referitoare la Ungaria au fost declanșate de o nouă lege a educației, considerată a viză în special Universitatea Central Europeană (conform teoriei că ar servi intereselor ascunse ale lui George Soros), dar și de atacurile la adresă societății civile și a vocilor critice la adresă puterii politice.

De asemenea, o campanie susținută de guvernul Orban, intitulată "Consultare Națională-Să oprim Bruxelles-ul!", a stârnit nu doar dezaprobarea eurodeputatilor, ci și a multora dintre liderii naționali din statele membre.

Ce presupune procedura declanșată pe 17 mai de Parlamentul European, prin intermediul unei rezoluții

  • Rezoluția cere invocarea Articolului 7 (1) din Tratatul UE, referitor la mecanismele de verificare că valorile europene sunt respectate. Prin Art. 7 (1), Consiliul poate determină dacă există riscul unei încălcări flagrante a valorilor UE de către un stat membru. Pentru a preveni acea încălcare, statului respectiv îi sunt transmise o serie de recomandări detaliate, la inițiativă CE, a PE sau a unei treimi dintre statele membre.
  • Urmează aplicarea Art. 7 (2), în care Consiliul decide dacă valorile UE sunt efectiv încălcate. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și să primească sprijinul PE pentru a da un răspuns.
  • Dacă se constată astfel că sunt încălcate valorile europene, Art. 7 (3) al Tratatului prevede introducerea de sancțiuni împotrivă statului membru, inclusiv suspendarea dreptului de vot.