Guvernul maghiar și Primăria din Budapesta au renunțat să mai candideze pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024, un obiectiv simbolic major pentru premierul autoritar Viktor Orban, scrie Reuters, citat de HotNews.ro.

Anunțul surprinzător vine după succesul uriaș al unei noi mișcări civile formată din tineri, Momentum, care a strâns un sfert de milion de semnături într-o lună împotriva organizării Jocurilor Olimpice din 2024 la Budapesta.

Organizația societății civile Momentum e condusă de avocatul Andras Fekete-Gyor, născut în 1989, anul în care Ungaria a scăpat de comunism. Liderul mișcării spune că revoluția anti-comunistă nu s-a încheiat, pentru că Ungaria e condusă de Viktor Orban, un lider cu instincte autoritare.

Momentum a colectat 226.000 de semnături pentru organizarea unui referendum în Budapesta, în care locuitorii să spună dacă sunt sau nu de acord cu organizarea Jocurilor Olimpice - un proiect extrem de costisitor, care ar fi putut secătui bugetul capitalei maghiare.

Organizația a sesizat perfect că obiectivul simbolic al lui Orban și FIDESC nu este împărtășit de cetățenii de rând și a lansat o campanie-fulger, care a speriat practic partidul de guvernamant, scrie Reuters, citat de Hotnews.

Liderul Momentum a declarat, miercuri seara, că Orban și FIDESC au dat dovadă de "lașitate" atunci când au retras candidatura Budapestei, fără a aștepta rezultatul referendumului. mai scrie Reuters.

Deși Momentum nu este înregistrat ca partid politic, succesul din această campanie și faptul ca e formată din tineri fără pete și fără controverse ar putea transforma mișcarea civilă într-o forță politică de temut, atât pentru liderul autoritar maghiar Viktor Orban, cât și pentru opoziția politică, extrem de slabă în acest moment.

De la venirea la putere în 2010, Orban a reușit practic să captureze statul maghiar, conducând cu mâna de fier instituțiile, pe care le-a subordonat intereselor de partid. El folosește o ideologie anti-europeană și anti-occidentală tot mai pronunțată, fiind în paralel un aliat al Rusiei, mai adaugă Hotnews.