Plenul Parlamentului European urmează să voteze luna viitoare un raport privind stabilirea unui sistem obligatoriu de control pentru companiile europene care își externalizează producția în țări terțe.

Acum aproape patru ani, o clădire ce găzduia mai multe ateliere de textile s-a prăbușit în Dhaka, Bangladesh, omorând peste 1.100 de muncitori și rănind 2.500. Atelierele produceau haine pentru firme internaționale cunoscute.

Comisia pentru dezvoltare a Parlamentului European vrea să se asigure că hainele și textilele pe care le cumpărăm nu sunt produse în detrimentul siguranței, drepturilor omului, sănătății și demnității muncitorilor.


Comerțul cu textile internațional valorează 2.860 de miliarde de euro și angajează peste 75 de milioane de oameni. Asia, de unde provin 58,4% din exporturile de haine și textile (OMC) reprezintă o sursă atractivă grație prețurilor reduse.

Peste 70% din importurile UE vin din Asia. Însă prețurile reduse duc de multe ori la condiții de lucru periculoase și dificile.

Dezastrul din Rana Plaza din 2013 a atras atenția asupra condițiilor de lucru din sectorul textilelor și a lansat o serie de inițiative, multe din acestea la nivel național sau pa bază voluntară.

În raportul din proprie inițiativă adoptat pe 21 martie, deputații europeni din Comisia pentru dezvoltare cer Comisiei Europene să propună un sistem obligatoriu de control pentru companiile europene care își externalizează producția în țări terțe.

Acestea vor fi obligate să verifice dacă lanțul de furnizare respectă orientările OECD și standardele internaționale pentru drepturile sociale și drepturile omului.

”În cazul în care nu avem un cadru obligatoriu care să stipuleze clar modul în care sunt menite să acționeze companiile, dacă ne vom baza pe un angajament de afaceri voluntar, atunci nu vom vedea niciodată un angajament real privind respectarea drepturilor lucrătorilor, a drepturilor muncii și a drepturilor sociale”, a spus raportoarea Lola Sánchez Caldentey (GUE/NGL, Spania).

Raportul este programat pentru vot în plen pe 26 aprilie.