Nu există un fond de rezervă pentru situații de urgență: când o unitate medicală se confruntă cu infecții intraspitalicești, nu este posibilă închiderea temporară a spitalului și finanțarea măsurilor care s-ar impune, scrie medicul Sorin Paveliu.

Vina pentru infecțiile nedeclarate și a măsurilor pompieristice luate o poartă exclusiv autoritatile, nu medicii sau lipsa acestora. Într-un interviu la Realitatea Tv, ministrul Achimaș-Cadariu a spus că, în urma controlului din spitalele din Bucuresti unde au fost internați pacientii proveniți de la Colectiv, una dintre concluzii a fost că nu dispunem de resursele umane pentru a identifica toate infecțiile intraspitalicești din spitalele românești.

Sorin Paveliu scrie, pe blogul său, că un astfel de răspuns este dezinformare sau mai rău.

'Problema infectiilor intraspitalicesti este una extrem de gravă, care nu are de-a face cu insuficienta finanțării, care pune în pericol viata tuturor – medici, asistente, rude și, mai ales, pacienți",

scrie medicul Sorin Paveliu, fost membru în Comisia pentru sănătatate a Camerei Deputaților (2004-2008).

Paveliu enumeră câteva motive care îl contrazic pe ministru:

  • Raportarea cu cifre de 10-20 de ori mai mici decât în realitate este un fapt subiectiv, deliberat, nu o absență a capacității de diagnosticare.
  • Controlul ordonat de ministru în București a arătat că două spitale au (aveau) infecții intraspitalicesti – declarate/nedeclarate, însa aceste spitale nu au fost numite. Se pune problema: oare pacientii nu ar avea dreptul sa stie ca în acel spital există o problema, când și cum va fi fost rezolvată?
  • Dacă vorbim de resurse insuficiente, o radiografie a ceea ce s-a raportat în trecut, dacă există personal insuficient etc ar fi fost in beneficiul public și chiar al spitalelor respective.
  • La nivel național, numărul epidemiologilor este insuficient, însă nu vad nici un motiv sa nu fi fost scoase la concursul de rezidențiat TOATE locurile disponibile.
  • Controlul a fost efectuat în București – unde problema resursei umane stă cu totul altfel decât în întreaga țară.
  • Ministrul avea datele și ar fi putut să le faca publice – dacă exista vreun spital în activitate din România – care nu respectă prevederile legii – funcționind fără epidemiologul prevăzut de lege (în mod evident există astfel de situații, însa ele trebuie semnalate ca atare, nu trecute sub preș cu un termen generic – nu avem capacitatea și resurse umane suficiente).
  • O secție de spital sau un spital în totalitate nu poate fi închisă/închis temporar.
  • Pur și simplu, în bugetul CNAS și al MS nu există un fond de rezervă pentru astfel de situații, care să asigure finanțarea unității și a masurilor de urgență impuse de o asemenea situație.
  • Spre exemplu, normele Contractului Cadru aflat pe site-ul CNAS ar fi putut include prevederi legate de acest aspect, dacă infecțiile intraspitalicești ar fi privite ca problemă reala, așa cum sunt.

În  conditiile actuale, daca nu raportezi servicii/internări, nu ai de unde să plătești salarii – iar legea nu iți permite un astfel de șomaj tehnic în spital.

Dacă nu poți raporta infecțiile, nici nu poți lupta eficace cu acest fenomen aproape inevitabil.