Poate fi greu de crezut însă orașul cu cea mai mare satisfacție profesională din întreaga Uniune Europeană nu se regăsește în topul marilor centre politice și financiare ci este Graz, al doilea oraș ca mărime din Austria.

Cu toate că numără doar 310.000 de locuitori, economia din Graz prosperă, în special în domeniile cultural, științific și educațional. Potrivit unui Eurobarometru publicat de Comisia Europeană în ianuarie 2016, aproximativ 85% din locuitorii din Graz s-au declarat mulțumiți de locurile lor de muncă.

Pe locul doi în clasament se situează Zurich (83%), urmat de Viena și Reykjavik care împart aceeași poziție cu 79 de procente. Topul este continuat mai apoi de Copenhaga și Rennes, situate pe cea de-a patra poziție (78%) și Bruxelles, Paris și Geneva - alte trei orașe în care locuitorii se declară într-un procent extrem de ridicat total satisfăcuți de locurile de muncă pe care le au.

Astfel, observăm că satisfacția profesională a europenilor variază considerabil, Franța fiind țara cu cele mai multe localități (patru din 15) în care muncitorii s-au declarat extrem de fericiți față de cariera profesională. Așadar, dacă Rennes, Paris, Bordeaux și Strasbourg sunt în top 15, Londra se situează abia pe locul 27 (71% dintre respondenți declarându-se satisfăcuți).

La polul opus sunt ungurii din orășelul Miskolc, care înregistrează rata cea mai scăzută în ceea ce privește nivelul de satisfacție la locul de muncă, din întreaga Europă (44%). Totuși, nici românii nu stau mai bine la acest capitol deoarece, comparativ cu 2012, bucureștenii au semnalat o scădere de 9 procente a nivelului de satisfacție profesională, atingând astfel doar 51% față de ceilalți respondenți.

 

Sursă foto: Eurobarometrul Comisiei Europene, Quality of Life in European Cities 2015

Cei mai pesimiști lucrători europeni sunt, fără îndoială, cei din zona de sud a continentului, iar dintre ei grecii par cel mai dezamăgiți de locurile de muncă, 41% dintre respondenții din Atena, de exemplu, au declarat că „nu au fost deloc mulțumiți” din punct de vedere profesional.

Însă, o situație asemănătoare s-a înregistrat și în cazul italienilor din Torino, Roma, Bologna, Napoli și Palermo, dar și în cazul spaniolilor și portughezilor din Madrid și Lisabona.

Sursa: weforum.org