Cristian Preda: Eurodeputații PSD și ALDE luptă acum cu "Europa cu două viteze". Ridicol!
Europarlamentarul Cristian Preda (PPE) critică faptul că eurodeputații PSD și Alde luptă abia acum împotriva ideii unei Europe cu două viteze, pentru că atunci când s-a discutat în Parlamentul European raportul care trata această chestiune au tăcut.
Eurodeputatul cataloghează atitudinea colegilor săi din PSD și ALDE ca fiind una "ridicolă" și spune că atunci când în Parlamentul European s-a discutat ideea lui Guy Verhofstadt de a crea o "Europă cu două viteze" nu doar că au tăcut, dar nu au depus nici un amendament și nici nu le-au susținut pe cele depuse de el și care vizau eliminarea paragrafelor care se refereau la discriminarea statelor din afara zonei Euro.
”Văd că eurodeputații pesediști și ALDE luptă cu «Europa cu două viteze». Când s-a discutat în PE raportul Verhofstadt, care trata chestiunea, au tăcut. Zero amendamente la acest raport - atât veți găsi în dreptul deputaților din PSD și ALDE”, a scris Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.
"Mai mult decât atât, nici socialiștii, nici ALDE nu au susținut amendamentele pe care le-am depus în comisia de afaceri constituționale, pentru a elimina paragrafele în care Verhofstadt vorbea despre discriminarea politică a statelor din afara zonei euro", adaugă eurodeputatul.
"Acum, mizând pe ignoranța publicului, și Norica, și Boștinaru îl atacă pe Juncker. Ridicol!", conchide europarlamentarul.
Cum răspund europarlamentarii români la ideea unei Europe cu două viteze?
Într-o întâlnire cu jurnaliști români la Bruxelles, Victor Boștinaru a criticat raportul recent al liberalului Guy Verhofstadt, care cuprindea și un amendament privind votul consultativ al europarlamentarilor din statele non-euro la deciziile care privesc Zona euro, explicând că, practic, am fi avut două clase de eurodeputați, unii cu drepturi depline și alții de mâna a doua.Amendamentul a fost retras de raportor, și ca urmare a opoziției venite din partea europarlamentarilor români din toate grupurile politice.
”Trebuie să respingem Europa celor două viteze. Cele două viteze vor face ca decalajele de dezvoltare dintre nucleul dur și țările mai sărace ale UE să crească ... Oficializarea acestei realități prin decizii politice n-ar face decât să osifice categoria de nucleu dur și de periferie a UE”, a mai spus eurodeputatul român.
Încercând să înțeleagă și punctul de vedere al statelor occidentale, Sorin Moisă a susținut că ideea Europei cu două viteze vine ”dintr-un fel de frustrare” a statelor membre vechi față de ”o anumită încetineală a Estului european”.
”Realmente poate să ducă la distrugerea Uniunii” și ”să crească curentul naționalist, să crească frustrarea, sentimentul de non-apartenență, de neîncredetere, de înstrăinare, de alienare”, a spus Sorin Moisă.
Renate Weber (ALDE) are ”o părere foarte proastă” despre Europa cu două viteze, subiect care nu este unul nou.
”Starea de spirit în PE se cam cunoaște, nu e în favoarea acestei idei de Europă cu două viteze…În opinia mea, totul se întâmplă pentru că e un an electoral în câteva țări … domnul Juncker se face purtătorul de cuvânt, probabil, al ideilor de campanie electorală ale doamnei Merkel”, a spus Weber.
Și Norica Nicolai consideră că nu este vorba de ”un răspuns nou” la problemele Europei, ci este un rezultat al ”unui impuls al tipului de gândire federalist”, mai ales în contextul unui ”leadership lipsit de soluții”.
”Nu știu în ce măsură va putea funcționa o Europă cu cetățeni de mâna întâi și cu cetățeni de mâna a doua, unii cu mai multe drepturi, alții cu mai puține”, a mai spus Nicolai.
România nu are încă o poziție oficială pe această temă.
Comentarii